Verslag Granfondo Contador

Woensdag 25 september 2019

Vol enthousiasme en goed voorbereid kom ik aan de start. Met een klein hartje vanwege het verwachte regenweer, zal opletten worden in de afdalingen. De start wordt gegeven in de badplaats Oliva. Samen met vriend Geoffrey staan we ongeveer halfweg het pak van 2100 renners aan de start.

De eerste 23 km zijn geneutraliseerd en dus tijd genoeg om vooraan post te vatten. Aan een mooi tempo van ongeveer 35 km/h rijden we tot in Pedrequer waar we de eerste beklimming richting Llosa de Camacho starten. Het tempo ligt onmiddellijk hoog waardoor er een ‘kopgroep’ ontstaat van ongeveer vijftig man.

In Alcalali valt het tempo wat stil en besluit ik naar een iets voorop gekomen renner te rijden, als eerste starten we aan de beklimming van Col de Rates. Na enkele kilometers klimmen komt er ons een treintje van duidelijk goede klimmers voorbij. Ik slaag erin op ongeveer positie vijftien in te pikken en mee te volgen. Op de steilste stukken gaat het net iets te hard voor mij en rijdt er acht man weg, zelf kom ik in een groepje van negen te zitten en achter ons een groot gat. Ik besef dat de eerste groep voor mij te snel rijdt en besluit in deze groep goed mee te draaien.

We rijden over de klim van Sa Crueta in groep. Aan het begin van de afdaling blijkt dat ik een schakelprobleem heb vooraan, het voorderailleur staat schuin waardoor hij niet meer op het buitenblad wil. Door het derailleur wat ‘mee te helpen‘ lukt het wel en kan ik op een vrij normale manier fietsen.

Op de klim van Tollos kan ik makkelijk volgen en merk ik dat ik één van de betere van de groep ben. We hebben ondertussen twee achterblijvers van de kopgroep ingehaald, maar er rijdt in de afdaling richting Vall d’Ebo ook twee man weg die naar mijn gevoel in een regenbui toch wel wat risico nemen.

Op Vall d’Ebo kan ik makkelijk volgen en voel me nog goed, in de afdaling richting Pego rij ik de laatste kilometers op kop en merk na de afdaling dat ik een lichte voorsprong heb. De laatste klim richting Forna rij ik goed door omdat drie achtervolgers me zien rijden. Ik besef dat ik top tien aan het rijden ben en wil ze niet zomaar laten terug komen.

In het licht dalende stuk richting Oliva rij ik vol, met een tempo van constant 43 km/h is het beuken tegen de wind, maar ik voel dat ik het kan houden. De laatste kilometer haal ik nog een gevallen renner in die helemaal onder het slijk zit. Ik rij in achtste positie over de streep met een super gevoel en binnen een tijd van 4u20.

Ik ben veilig aangekomen, heb genoten en een mooi resultaat neergezet. Topdag!

Vriend Geoffrey rijdt als 23ste over de streep in zijn eerste Gran Fondo, super prestatie. Na wat opfrissing nog even een foto met Alberto himself, super sympathieke kerel.

Op naar volgend jaar ;-)